Algemene informatie

Festival Overmorgen

Iedereen een held, elk verhaal telt

 

De vijf Friese theaters hebben de handen inéén geslagen: zij organiseren van 2 september t/m 2 oktober het nieuwe Festival Overmorgen. In vijf festivalweekenden reizen vijf nieuwe voorstellingen van achtereenvolgens Heerenveen naar Sneek, Franeker, Drachten en Leeuwarden. Daarnaast is er tijdens ieder festivalweekend een aanvullend randprogramma, met in Franeker de wandeling Loop naar de Maan.


 

Kijk voor de kaartverkoop van de voorstellingen op www.theaterdekoornbeurs.nl/theater

 

Waarom helden?

De theaters hebben (theater)makers uitgenodigd een voorstelling te maken over helden. De keuze van de helden is gebaseerd op wat er in Fryslân speelt. Het gaat over nieuwkomers in Drachten en over een maatschappelijk onderwerp in het kader van de LHBTI gemeenschap. Over de kracht van muziek in de samenleving, een moeder die haar armoede verborgen hield voor haar dochter en over de betekenis van de visionair, zakenman en sterrenkundige Eise Eisenga (1744 – 1828) voor nu. Het publiek kruipt even in de huid van deze helden. De voorstellingen worden gemaakt door de theaters in samenwerking met verschillende theatermakers.

 

Randprogramma

Elk theater verzorgt daarnaast een gratis en laagdrempelig randprogramma, een verdiepingsslag op de thematiek van de ‘eigen’ voorstelling. Het verhalen kunstwerk van kunstenaar Eva Koopmans en Café Overmorgen reizen mee van theater naar theater.

 

Het randprogramma in Franeker bestaat uit de GRATIS wandeling Loop naar de Maan. Een ontzettend leuke wandeling waarbij de wandelaars onderweg allerlei culturele verrassingen en veel gezelligheid tegenkomen en waarbij een prachtig idyllisch pad wordt bewandeld van Hatsum naar Franeker. De wandeling is 7 km lang. 

 

 

Verhalen kunstwerk

Met dit kunstwerk worden voorafgaand aan de vijf festivalweekenden verhalen opgehaald bij inwoners. Tijdens de festivalweekenden is het kunstwerk met de opgehaalde verhalen te zien en beleven in de theaters.  Het kunstwerk met ‘inwonersverhalen’ reist mee van Heerenveen, naar Sneek, naar Franeker en via Drachten naar Leeuwarden. We verleiden zo iedereen op eigen manier hun verhalen te vertellen. Niet iedereen heeft publiek, niet elke stem wordt gehoord. We geven lucht en ruimte aan datgene wat er speelt in de hoofden en lijven van mensen. We zijn ervan overtuigd dat alleen zo een samenleving kan blijven ademen.

 

FESTIVAL OVERMORGEN IN FRANEKER:

Vanuit De Koornbeurs in Franeker zijn er 2 mooie dingen ontwikkeld vanuit het gedachtengoed van onze held Eise Eisinga:

 

Voorstelling: Een complexe dag in een simpel heelal

 “Een Complexe Dag In Een Simpel Heelal” is een muzikale en humoristische theatrale bespiegeling over angst en onderdompeling, zowel in illusie als realiteit. Wat hebben we als mens nodig om groots en minder angstig te zijn? Kunnen we het heelal voor even laten stoppen met draaien, zodat wij opnieuw kunnen aarden?

Foto: Joan van de Brug

 

Eise Eisinga werd wereldberoemd met zijn Planetarium, hij greep naar de sterren, en wist ze voor onze neus rond te laten draaien, in een dappere poging om onze angst voor het onbekende te bezweren. Wie is de Nieuwe Eisinga? Zit deze tussen ons, de kunstenaars, of bevindt hij of zich bij u; in het publiek? Is het werkelijk het Einde der Tijden en zakken we langzaam in een zwart gat? Of kunnen gevallen sterren toch nog naar de hemel rijzen?

Spel, spoken word en zang: Marieke Giebels, Hiske Oosterwijk, Charlotte Beerda. Concept en Tekst: Marieke Giebels. Vormgeving en muziek: Jip van den Dool. Techniek en video: Frans Tichelaar. Regie: Mads Wittermans.

Koop hier uw kaarten voor deze voorstelling!

 

 

Randprogrammering: Wandeling De Loop naar de maan

Tussen Hatsum en Franeker vindt 3 dagen lang de culturele wandeling De Loop naar de maan plaats, gratis toegankelijk voor iedereen! Voor deze culturele wandeling maken wij (bij benadering) gebruik van de wandeling die Eise Eisinga maakte als hij van zijn woonplaats Dronrijp naar Franeker liep. De wandeling is 7 km lang, vindt plaats op vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 september en wordt georganiseerd door Theater De Koornbeurs.

Foto Joan van de Brug

 

Onderweg komen de wandelaars verschillende leuke ‘acts’ tegen, bijvoorbeeld jeugdtheaterspelers, koren, korpsen, veldcollege’s, muzikanten en kunstwerken. Deze acts hebben allemaal raakvlak met het centrale thema ‘Iedereen een held, elk verhaal telt’. Veel van de acts zullen de wandelaars aan het denken zetten met filosofische vragen, zoals bijvoorbeeld ‘zijn wij alleen’?  Er zijn -verdeeld over de 3 dagen- verschillende starttijden. Klik hier voor meer informatie!

 

Kaarten voor de vijf voorstellingen die in Franeker plaatsvinden in het weekend van 16, 17 en 18 september kunt u hier kopen: www.theaterdekoornbeurs.nl/theater

 

Wilt u het Festival Overmorgen ook in de andere theaters meemaken, kijk dan op www.festivalovermorgen.nl