Nieuws

Expositie Wim de Koning in De Koornbeurs

Expositie Wim de Koning in De Koornbeurs

“in het land der blinden is éénoog Koning”

 

Theater de Koornbeurs in Franeker opent op vrijdag 9 februari weer een nieuwe expositie, Deze keer bestaat de expositie uit werken van kunstenaar Wim de Koning uit Harlingen: “Ik ben een autodidacte levenskunstenaar met uitschieters naar onder andere schilderen, waarmee ik met vader en grootvader ben opgegroeid. Beide top schilders! Ik heb dus geen academie gevolgd daar ik vind dat ontwikkelen zoals het woord al zegt, afhalen is waarvan je mee geboren wordt. Omdat ik maar met één oog zie, is de diepte weg maar ja, in het land der blinden is éénoog Koning. Dat is waarschijnlijk wel in mijn werk te zien.”

 

Na een rijk leven als decomplicateur (moeilijke zaken weer eenvoudig maken) in Amsterdam is De Koning zich in Harlingen gaan vestigen. De monumentale huizen trokken zijn aandacht en hij vond het leuk om daar wat meer kleur aan te geven. Na jaren de huizen met viltstift getekend te hebben, heeft hij dit naar de tonende afbeeldingen vertaald. Daarna heeft hij de afbeeldingen geschilderd. In 2022 heeft De Koning aan de atelierroute van Harlingen mee gedaan. Daarna heeft hij tijdens de Visserijdagen van Harlingen samen met Anneke Veltman een kunstmarkt op en rond de Rommelhaven georganiseerd waaraan zo'n 38 standhouders deelnamen. Vervolgens mocht hij van de Harlingen Courant iedere week in de krant een schilderij tonen met een kort verhaaltje over dat werk. Daarna is hij dat over werken van ander kunstenaars gaan doen.

 

Met bromfiets gereedschap is de kunstenaar lijsten gaan maken van afval vurenhout en mahoniehout. “Van al mijn werken maak ik reproducties in verschillende afmetingen waarvoor ik ook de lijsten maak. Ik denk dat er soms een lijst tussen zit die niet echt haaks is maar wel selfmade en met reproductie gesigneerd” aldus de enthousiaste kunstenaar.

 

De expositie is te zien tijdens de openingstijden van de Koornbeurs: rond de voorstellingen en op de dinsdagmiddag.