18 oktober om 19:15

Gas

Jan Vos

Toneel

Toneelgroep Jan Vos maakt aansprekende voorstellingen over actuele thema’s waar de inwoners van Noord-Nederland direct mee te maken hebben. Na boterbergen, melkplassen en het verdwijnen van biodiversiteit, draait het in GAS om scheuren in gevels, slepende procedures en onverkoopbare panden. Noord-Nederland weet inmiddels: als de bodem gaat bewegen, staat de wereld op z’n kop.

 

Kaartprijs: € 27,00

Toneelgroep Jan Vos maakt de laatste jaren met ‘Mansholt’ en ‘Koning van het Grasland’ aansprekende voorstellingen over actuele thema’s, waar de inwoners van Noord-Nederland direct mee te maken hebben. Rode draad is de politieke keuzes uit het verleden, waar we nu de wrange vruchten van plukken.

Na boterbergen, melkplassen en het verdwijnen van biodiversiteit, draait het in GAS om scheuren in gevels, slepende procedures en onverkoopbare panden. Want heel Groningen en half Drenthe weet inmiddels: als de bodem gaat bewegen, staat de wereld op z’n kop.

Inleiding
Voorafgaand aan deze voorstelling vindt om 18.30 uur een inleiding plaats door (één van) de acteurs. Deze inleiding is apart te reserveren. U kunt de inleiding bijwonen voor € 2,50 inclusief een consumptie.

Nederlands Filmfestival
Op 27 juni werd bekend dat deze voorstelling is geselecteerd voor het prestigieuze Nederlands TheaterFestival waar de beste voorstellingen van afgelopen theaterseizoen te zien zijn. 

Artikel in Scenes:
Klik hier voor het artikel in Scenes over deze voorstelling.

Recensies:

Theaterkrant:
Gas laat, zonder nadrukkelijk positie te kiezen, zien hoe schandalig er is (en wordt) omgesprongen met de Groningers die het slachtoffer zijn van winstbejag enerzijds en wanbeleid anderzijds. In het licht van de enorme energietransitie die ons te wachten staat zou iedereen deze voorstelling moeten zien, de Haagse beleidsmakers voorop. Om kennis te nemen van het drama dat zich nog steeds in het noorden van ons land afspeelt maar vooral ook om te zien wat theaterkunst vermag. Gas is een schokkend meesterwerk.


NRC.nl​​
Gas roept de bijtende, actuele satire van toneelschrijvers Ton Vorstenbosch en Guus Vleugel in herinnering, in stukken als Srebrenica! Wat Gas onder meer etaleert is de kwaadaardige ideologie van het staatsbestuur achter de gaswinning: kolonialisme is ook toepasbaar op een provincie in je eigen land. Onder het mom van welvaart en ontwikkeling voor allen wordt een gebied leeggeroofd, met duizelingwekkende winsten voor de staat en één bedrijf, terwijl de inwoners met hun kapotte bezittingen worden achtergelaten. Het maakt Gas een belangrijke voorstelling voor elke burger met historisch besef. Zie de prijs die een kleine groep betaalde voor de welvaart van een gasstaatje aan de Noordzee.Foto: Reyer Boxem

Kaartprijs: € 27,00

Op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang updates over ons programma, kortingsacties en meer…