05 januari om 19:00

Koning Poppo en de kinderen van Holle

Koning Poppo (voorstelling geannuleerd)

Jeugd en Familie

Deze voorstelling is helaas geannuleerd!

Zelden hoor je nog iemand spreken over De Slag bij de Boarne. De Slag bij de Boarne?
Het verhaal gaat dat deze slag verloren is gegaan omdat de kleermaker van de Friese Koning Poppo zo’n treuzelaar was. Andere bronnen melden dat Poppo te laat arriveerde bij deze ‘historische slag met de Franken’ omdat zijn vrouw hem hield aan het “voorlezen” van de kinderen.
Hoe het nu precies zat met de kleren en de kleermaker van Koning Poppo en waarom de kinderen van Holle, de betreurde weduwe van Poppo, niet deugen wordt vanavond uit de doeken gedaan.
Om tot slot ook uitsluitsel te geven op de vraag: sneeuwde het in 734 echt in juli?
 

Kaartprijs: € 20,00

Deze voorstelling is helaas geannuleerd!

Zelden hoor je nog iemand spreken over De Slag bij de Boarne. Waarom dat is? Welnu het is dit jaar precies 200 jaar geleden (op precies te zijn november 1818) dat de “vergeten slag uit 734” bij de tweede en herziene uitgave van het schoolboek “De Vaderlandsche Geschiedenis: van Hunebed tot Koninkrijk” uit de boeken verdween. Het jonge Koninkrijk der Nederlanden (vanaf 1815) moest beschreven worden en dat ging ten koste van de voor Friesland zo leerzame geschiedenis van de 'Schieringers en Vetkopers' en de hierboven genoemde 'Slag bij de Boarne'.

Met het schrappen van deze historische gebeurtenis is ook de kennis over de ware toedracht rond die slag bijna verloren gegaan. Wat weinigen nog naar weten is dat de Slag bij de Boarne verloren is gegaan omdat de kleermaker van de Friese Koning Poppo zo’n treuzelaar was. Andere bronnen melden dat Poppo te laat arriveerde bij deze ‘historische slag met de Franken’ omdat zijn vrouw hem hield aan het “voorlezen” van de kinderen. “Ja, hij heeft elke keer weer wat”, zou zij gezegd hebben: “dan moet hij weer slootjespringen met een piek of bootje zeilen met een platbodem. Het is ook een keertje klaar: afspraak is afspraak.”
Mevrouw Alie Holwerda-Bakema, drijvende kracht achter de landelijk opererende charitatieve vereniging “Vier Vrijwilligers voor na vijven”, heeft na de opheffing van de vereniging in 1984 meer dan twintig jaar besteed aan onderzoek naar de ware toedracht rond “De Vergeten Slag”. Zo kwam zij er in 2003 achter dat het in 1984 precies 1250 jaar geleden was dat de slag bij de Boarne plaatsvond. Hiervoor heeft zij, postuum en met terugwerkende kracht, het erekruis van de “Staande Mastroute Boarnsterhiem” ontvangen en is er een wandelpad naar haar vernoemd. Op verzoek van de aanwonenden is niet bekend gemaakt in welk dorp het Mevrouw Alie Holwerda-Bakemapad ligt. Dit om toeristische drukte te voorkomen.

Allemaal goede redenen dus om het ware verhaal over de Slag bij de Boarne nu eens echt en goed te vertellen en meteen uit de doeken te doen hoe dat nu precies zat met de kleren en de kleermaker van Koning Poppo en waarom de kinderen van Holle, de betreurde weduwe van Poppo, niet deugen. Om tot slot ook uitsluitsel te geven op de vraag: sneeuwde het in 734 echt in juli?

Met: o.a. Margje Wittermans, Lysbeth Welling, Neeltje van den Brand, Catrien van der Molen en Mousmé Brocaar.
Regie: Jelmar Hoekstra
Tekst: o.a. A. Holwerda-Bakema (‘Mijn zoektocht naar een naald’); G. Orwell (‘1984’); S. Paulusma (‘Weer en geen weer in de Middeleeuwen’) en P. Schaapstra (‘Dienstregeling veerpont over de Boarne tussen 1785-1818’), P. Hakkelaag-Dupont en Chr. Vlokkeman ('De Vaderlandsche Geschiedenis van Hunebed tot Bonaparte' 1e druk, 1810).
 

Kaartprijs: € 20,00

Deze voorstelling is niet boekbaar!

Op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang updates over ons programma, kortingsacties en meer…