12 oktober om 20:15

Musical Eise Eisinga

Hald Moed

Toneel

In het kader van Culturele Hoofdstad LF2018 brengt toneelvereniging Hâld Moed uit Dronrijp een toneelmusical over het leven van Eise Eisinga. Zijn planetarium wordt algemeen beschouwd als een van de mooiste voorbeelden van volksvoorlichting uit de 18e eeuw.
In de toneelmusical worden bepaalde fragmenten uit het leven van Eise belicht. Waarom bouwde hij het planetarium? Waarom bouwde hij het in zijn woonkamer? Wat waren de politiek omstandigheden in die tijd en hoe hadden die invloed op het leven van Eise? De voorstelling is geschreven door Broer Jorritsma. Monique van der Meer schreef de liedjes en Marco van der Meer de muziek. De voorstelling is in het Fries.

Kaartprijs: € 12,50

In het kader van Culturele Hoofdstad LF2018 brengt toneelvereniging Hâld Moed uit Dronrijp een toneelmusical over het leven van Eise Eisinga. Eise Eisinga is geboren in Dronrijp en later verhuisd naar Franeker.
Wie kent Eise Eisinga niet als bouwer van het wereldberoemde planetarium in Franeker? Dit planetarium, dat hij zelf heeft ontworpen en gebouwd, wordt algemeen beschouwd als een van de mooiste voorbeelden van volksvoorlichting uit de 18e eeuw.
Eise Eisinga werd geboren in 1744 in Dronrijp waar zijn vader wolkammer was. Eise werd ook wolkammer en is dat zijn leven lang gebleven. In zijn jonge jaren verdiepte hij zich al in de sterrenkunde en ging regelmatig naar Willem Wytzes in Franeker voor lessen in rekenen en algebra. Ook zijn vader wist veel van wiskunde en sterrenkunde.
In de toneelmusical worden bepaalde fragmenten uit het leven van Eise belicht. Waarom bouwde hij het planetarium? Waarom bouwde hij het in zijn woonkamer? Wat waren de politiek omstandigheden in die tijd en hoe hadden die invloed op het leven van Eise? Waren er nog andere belangrijke zaken in het leven van Eise? En waren er ook hoogte- en dieptepunten?
De voorstelling geeft antwoord op deze vragen via fraai toneelspel, mooie liedjes met bijbehorende muziek en prachtige kostuums.
De voorstelling is geschreven door Broer Jorritsma. Monique van der Meer schreef de liedjes en Marco van der Meer de muziek. De voorstelling is in het Fries.

 

Kaartprijs: € 12,50

Deze voorstelling is niet boekbaar!

Op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang updates over ons programma, kortingsacties en meer…