Nieuws

25-6-2019 Prijswinnende voorstellingen bij Theater de Koornbeurs

Bij Theater de Koornbeurs zijn in seizoen 2019-2020 vier voorstellingen met een Poelifinario-nominatie te zien.

De Poelifinario wordt uitgereikt aan de theatermaker(s) met het meest indrukwekkende programma van het afgelopen seizoen.

 

Vanaf september te zien in Franeker:

Lenette van Dongen met Paradijskleier (nominatie Poelifinario in de categorie entertainment)

Jan Beuving met Rotatie, Pieter Derks met Voor wat het waard is en Louise Korthals met Alles is er (nominaties  Poelifinario in de categorie engagement)

 

Nominatie Poelifinario in de categorie entertainment 

 

 Lenette van Dongen met Paradijskleier  | woensdag 15 januari 2020

De jury: “We zijn amper twintig seconden onderweg of Lenette van Dongen heeft de hele zaal al aan het dansen. De titel zegt alles: het heerlijke Paradijskleier gaat over het creëren van je eigen nirvana, waarin je je van andermans verwachtingen niets aantrekt. Van Dongen bewijst opnieuw een vakvrouw te zijn door razendsnel te schakelen tussen lach en traan, maar ook door continu betekenisvolle gesprekken te voeren met haar publiek. Ze is in deze voorstelling volledig zichzelf en geeft ons een oergeestige masterclass duurzaam geluk. Haar levenslust spat van het podium.” 

 

Nominaties Poelifinario in de categorie engagement

 

 Jan Beuving met Rotatie  | zaterdag 1 februari 2020

De jury: “Als een wiskundige beweert dat intuïtie het wint van kennis, weet je dat hij een flinke draai heeft gemaakt. Jan Beuving laat andermaal zien dat hij tot de beste liedjesschrijvers van Nederland behoort, maar ook als geëngageerd cabaretier zet hij een grote stap. Hij maakt ons getuige van de rotatie in zijn wereldbeeld: absolute waarheid maakt langzaam plaats voor menselijke maat. Beuving koppelt wiskunde naadloos aan een zeer intiem verhaal en laat de voorstelling zo verbluffend mooi kantelen. Hij geeft zijn publiek het gevoel dat het kijkt naar een Escher-schilderij.”

 

 Pieter Derks met Voor wat het waard is | donderdag 16 april 2020

De jury: “In de voorstellingen van Pieter Derks was altijd al veel ruimte voor scherpe maatschappijkritiek, maar in Voor wat het waard is koppelt hij dat engagement voor het eerst aan een sterk verhaal uit zijn privéleven. Daardoor weet hij ons nu ook emotioneel aan zich te binden. Derks gebruikt een bizar voorval in het ziekenhuis als ingang om het over de sociale meetbaarheidscultus te hebben. Tegenwoordig moet alles direct van een oordeel worden voorzien. Met slimme voorbeelden toont hij aan hoe problematisch dat is.”

 

 Louise Korthals met Alles is er | donderdag 7 november 2019

De jury:  “Met gespierde stellingen en ronkend verwoorde twijfels zet Louise Korthals de thematiek van haar derde voorstelling prachtig neer. Alles is er gaat over doorgeven. Wat geven we nú door aan onze kinderen? En wat geven we stráks door aan onze Moeder Aarde? Korthals verbindt het uiterst persoonlijke moeiteloos aan het maatschappelijk relevante. Haar spel is minstens zo imponerend als die inhoud. Ze gromt, stampt, ontreddert en ontroert. Het is een zeer krachtige performance, ondersteund door fantastische muzikanten en een fraai toneelbeeld.”

 

De prijzen

De Poelifinario is in 2003 door de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) in het leven geroepen. Podiumkunstenaars dragen krachtig bij aan het kunstklimaat en zijn het hart van theaters en concertgebouwen. Hun prestaties verdienen bijzondere aandacht en een zo compleet mogelijk publiek. Daarom eren de podia, verenigd in de VSCD, en partners uit de sector elk jaar de podiumkunstenaars door het uitreiken van prijzen in verschillende genres voor de indrukwekkendste podiumprestaties. De Cabaretjury 2019 bestaat uit voorzitter Nico Baars (WestlandTheater De Naald), Audrey Bolder (regisseur), Esther Hammink (Theaterhotel Almelo), Charlotte Louwers (Theater De Bussel), Rob van Wijk (Theater de Stoep), Mike Peek (recensent het Parool) en Marijt Helmink (programmeur Theater Orpheus).

 

De prijsuitreiking

De Cabaretprijzen worden op maandagavond 30 september in Den Haag uitgereikt op cabaretpodium Diligentia. De samenwerkende theaters Diligentia & PePijn maken zich sterk voor de groei en ontwikkeling van cabaret. De Nederlandse fotograaf Corb!no (Maarten Corbijn) maakt portretten van de winnaars, deze komen te hangen in de foyer van Diligentia. 

 

De voorstellingen bijwonen

Deze en alle andere voorstellingen uit het programma van Theater de Koornbeurs zijn te reserveren via www.theaterdekoornbeurs.nl/programma.

 

Op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang updates over ons programma, kortingsacties en meer…